Повече от милиард жени и момичета в света страдат от недохранване, пише УНИЦЕФ.

...
Повече от милиард жени и момичета в света страдат от недохранване, пише УНИЦЕФ.
Коментари Харесай

УНИЦЕФ: Над милиард жени и момичета в света гладуват

Повече от милиард дами и момичета в света страдат от недохранване, написа УНИЦЕФ. Проблемите не са единствено за тях, само че и за децата - 51 милиона деца под 2 години имат проблеми с растежа поради недохранването на майките.
Броят на бременни и кърмещи дами, които страдат от недохранване се е нараснал с 25 % от 2020 година насам. Тази статистика отразява обстановката в 12-те страни, които са в епицентъра на международната продоволствена рецесия, оповестява УНИЦЕФ.

Над един милиард дами и девойки гладуват
Докладът на организацията към Организация на обединените нации е учреден на разбор на обстановката на дамите в съвсем всички страни по света, пише Deutsche Welle. Според данните повече от милиард дами и подрастващи девойки гладуват, написа " Франс прес ”. Това води до поднормено тегло и невисок растеж, дефицит на съществени микроелементи в тялото и даже до анемия.
Голямата част от недохранените дами и девойки са от най-бедните елементи на света - Южна Азия и Субсахарска Африка. Проблемите засягат директно и децата, споделят от УНИЦЕФ. Причината е, че неприятната диета на майките се предава на идващото потомство.
Недохранването основава опасности и от гибел в ранна детска възраст. Увреждания може да има и при развиването на плода още по време на бременността. Възможно е те да имат дълготрайни последици при храненето, растежа, ученето и бъдещата продуктивност.

Децата са също толкоз застрашени
" В целия свят 51 милиона деца под две години страдат от закъснение в растежа. По наши оценки към половината от тези деца стартират да имат проблеми с растежа още по време на бременността и през първите шест месеца от живота си, когато детето е изцяло подвластно от майката ", се споделя в отчета на УНИЦЕФ.
Според оценките в интервала 2020-2022 година броят на бременните или кърмещите дами, страдащи от остро недохранване, се е нараснал с 25% - от 5,5 на 6,9 милиона - в 12 страни, за които се счита, че са в продоволствена рецесия - Афганистан, Буркина Фасо, Етиопия, Кения, Мали, Нигер, Нигерия, Сомалия, Судан, Южен Судан, Чад и Йемен.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР